Rumb al rècord del món: la Marató València Trinidad Alfonso ja fixa el seu objectiu per a 2024

La Marató València Trinidad Alfonso ja fixa els seus objectius de cara a la pròxima edició de l’1 de desembre de 2024, en el qual la gran meta serà el rècord del món de la distància regna en categoria masculina o femenina. Així ho ha assegurat Juan Botella, generente de la Societat Esportiva Correcaminos, en una trobada amb els mitjans de comunicació este mateix dimarts. “Volem fer creïble l’intent de rècord del món a València, i per això parlarem amb els grans candidats i alguns atletes més per a intentar assaltar-lo, perquè la ciutat reunix totes les característiques”, ha comentat Botella al mateix temps que ha recordat que es tracta d’un any atípic per la celebració dels Jocs Olímpics de París.

El pressupost previst de la prova de cara a la pròxima edició, a màxims esportius, està marcat en 7 milions d’euros, la xifra més alta de la història de la Marató de València. A eixa quantitat se suma, de manera addicional, el milió d’euros que el president de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Roig, va prometre en cas d’aconseguir el rècord del món. A més, si s’aconseguira la plusmarca mundial en totes dues categories, masculina i femenina, serien dos milions afegits, encara que és una cosa que mai ha ocorregut de forma homologada en la història de la marató. “Va ser una declaració plena de generositat i de genialitat perquè li ha donat molta visibilitat, i notem l’interés per les condicions del premi. Les grans estreles es *pregutan si València encaixa en els seus plans”, va traslladar Botella.

Ja es remenen atletes

I és que un aspecte serà especialment rellevant: l’any olímpic marcarà bona part de la planificació de l’organització a l’hora de contractar els atletes que correran a València en 2024 amb l”objectiu rècord del món’ en l’horitzó. “Des de la celebració dels Jocs, hi ha temps suficient per a per a arribar preparat a València, però l’atleta ha de saber abans quin és el seu objectiu en esta prova”, ha afirmat el gerent de la SD Correcaminos. Confirma, a més, que ja s’han remenat diversos noms, entre ells el del kenià Kelvin Kiptum, actual recordista mundial de marató (2.00:35 a Chicago en 2023) i guanyador de Marató València en 2022. “Abans o després parlarem amb ell”, ha reconegut Botella, que creu possible reunir a València a tres o quatre dels grans candidats a batre la plusmarca, a més de debutants “que potser no es tenen en compte i que l’organització sí que està considerant” per a “fer creïble la possibilitat del rècord”. En l’apartat femení, per part seua, “hi ha un major ventall de récordwoman” per a superar el *crono de l’etíop Tigst Assefa (2.11:53 a Berlín en 2023).

Però més enllà del gran objectiu, altres metes apareixen en el full de ruta de l’organització: aconseguir el rècord de la prova en homes i dones, ficar-se en el top3 mundial i aconseguir els 35.000 inscrits que albergarà la pròxima edició. D’eixe cens, ja hi ha 32.000 dorsals venuts, amb un 21% de participació femenina i un 58% d’estrangers procedents, ara com ara, de 112 nacionalitats diferents. S’espera que el percentatge cresca fins al 60%, encara que també se subratlla el 24% de participants procedents de la Comunitat Valenciana. Dels 32.000 inscrits actuals, al voltant de 6.800 són debutants, 12.000 repetiran i quasi 7.000 han adquirit el pack de Mitja Marató i Marató. Mentrestant, els 21K de València ja tenen 23.400 corredors inscrits, entre els quals el 39% són dones, el 26% estrangers i al voltant de 4.500 són debutants. Les estadístiques actuals del cens llancen que uns 10.700 participants repetiran una carrera amb un pressupost màxim de 2,5 milions d’euros i que intentarà registrar algun rècord mundial “sempre que hi haja cames disponibles”.

Una valoració excel·lent

A més, la Mitja Marató i Marató València ha presentat este dimarts la seua enquesta de satistacción després de l’última edició de 2023 i que, en tots dos casos, frega l’excel·lent. Mentre la distància regna aconseguix una nota global de 8,7 sobre 10, la mitjana toca el 8,5. En la Marató, els aspectes més valorats pels corredors van ser la clàssica passarel·la blava de meta, l’entorn d’eixida i arribada a la Ciutat de les Arts i les Ciències, el circuit, els punts d’animació i el nombre d’avituallaments en carrera. A més, quasi la meitat dels corredors van assegurar haver aconseguit la seua millor marca en la passada edició, amb una mitjana de millora de 5,3 minuts per participant. A més, també es va registrar una dada sense precedents: 561 corredors van travessar la línia de meta per davall de les 2.30, i 300 dones van baixar de les 3 hores. “Significa que els grans corredors de moltes nacionalitats continuen triant València i demostra que un no sap el ràpid que és en estes distàncies *hasya que ve a València a trobar la seua millor versió”, va assegurar Juan Botella.

Mentrestant, en la Mitja Marató un 44% dels enquestats va acreditar haver aconseguit marca personal a nivell popular, amb el *recorrdio, l’ambient i els punts d’animació com a aspectes de major valoració entre el públic. Són dades que “situen a València com una ciutat excepcional per a córrer una Mitja Marató”, *insistó Botella, perquè la ciutat alberga 9 de les 12 millors marques de tots els temps. Al mateix temps, l’organització va garantir la millora en els assumptes menys valorats -encara que no suspesos- entre els populars, com la disponibilitat d’un major nombre de banys químics. S’habilitaran més punts a este efecte a pesar que ja es duplica el ràtio exigit per llei i el que marca World Athletics. D’altra banda, respecte al trasllat de la Fira del Corredor de la Marató a Fira València, l’organització considera que es tracta d’una ubicació necessària pel creixement de la carrera.

Compartir: