2024 ha sigut un any de rècords i èxits en l’ecosistema esportiu valencià. També d’incertesa i inquietuds. I, sobretot, de solidaritat. L’any va deixar els seus pitjors moments per al final: la DANA que va colpejar amb força la província de València va obligar els valencians a traure la seua millor versió, a bolcar-se amb la seua terra.
La Comunitat de l’Esport no va ser menys. El suport de clubs, organitzacions, competicions i clubs, així com l’assistència del pla Alcem-s’Esport -impulsat pel Mecenatge Esportiu de Juan Roig, integrat per la Fundació Trinidad Alfonso i València Basket, i al qual es va sumar el Vila-real CF-, va ser crucial per a l’inici d’una remuntada que encara persistix.
Mentrestant, les grans fites esportives no han donat treva. Des dels grans triomfs nacionals en sòl valencià, fins als èxits reeixits pels clubs de la Comunitat de l’Esport en les seues respectives competicions i els esportistes del Projecte FER en els Jocs Olímpics i Paralímpics de París 2024, passant per l’al·luvió de rècords -socials i esportius- en la Marató i Mitja Marató València Trinidad Alfonso Zurich.
Això és el millor de l’any en la Comunitat de l’Esport.
La Comunitat Valenciana va tornar a ser talismà de bitllets olímpics
El Poliesportiu Verge del Carmen – Beteró té una cosa especial per a la Selecció Espanyola d’Hoquei masculina i femenina. La ciutat de València va tornar a viure un Preolímpic d’Hoquei Herba històric. Emmarcat en el programa PAC_CV, la iniciativa impulsada per la Fundació Trinidad Alfonso i el Comité Olímpic Espanyol per a reforçar i promocionar l’esport en la Comunitat Valenciana, el torneig va repartir el bitllet olímpic tant a les xiques de Carlos García Cuenca, amb la valenciana Lola Riera en les seues files, com als xics de Max Caldas.
Més tard, el parquet de la Fonteta va ser també escenari per a la classificació olímpica de la Selecció Espanyola Masculina de Bàsquet i el Palau d’Esports de Torrevieja, per al passaport de la Selecció Femenina d’Handbol.
El Dia de l’Esport més multitudinari
Entre els hits del 2024 en la Comunitat de l’Esport no podia desaparéixer el clàssic Dia de l’Esport, que cada any aglutina a més xiquets i xiquetes entorn a l’esport. La iniciativa de la Fundació Trinidad Alfonso, que té per objectiu promocionar la pràctica esportiva des de la base, va reunir 350.000 escolars de més de 1.000 centres de la Comunitat Valenciana. Esta xifra rècord va ser amanida pels 20 municipis que van organitzar la jornada amb els seus centres de manera conjunta a nivell local. Pego va ser seu de l’acte central, al qual van acudir, com és habitual, les autoritats valencianes.
Una espenta dels clubs de la Comunitat d’Equips
Els clubs han tingut un paper rellevant per a fer del 2024 un gran any en matèria esportiva. Gràcies al suport de la Fundació i, sobretot, a l’esforç dels 37 equips, masculins i femenins, de sis disciplines distintes, les màximes categories d’handbol, rugbi, waterpolo, hoquei herba, patins i voleibol observen com la saba valenciana impregna els diferents tornejos.
Este ha sigut l’any de l’Atticgo Handbol Elx. De la mà de Joaquín Rocamora, un dels clàssics de la Comunitat de l’Esport, les guerreres franjiverdes van conquistar el títol de l’European Cup. Era el gran objectiu del curs després de quedar-se en quarts de final l’anterior temporada. Mentres, en rugbi, Els Abelles va aconseguir firmar la millor temporada de la seua història, ficant el cap en el ‘playoff’ pel títol després de concloure en l’octava plaça en el campionat regular. Altres alegries en sengles disciplines les van donar el Club Handbol Morvedre i el Club Rugbi Huesitos La Vila, amb els seus respectius ascensos.
A més, per a concloure l’any va quedar marcat una fita històrica en el voleibol valencià: per primera vegada, un club de la Comunitat va liderar la Superliga. Este desembre, l’UPV Léleman Conqueridor València va véncer en el seu partit ajornat per la DANA i va arribar a liderar una taula en la qual protagonitza una apassionant batalla amb Guaguas, Sòria i Palma.
I, per fi, van arribar els Jocs Olímpics i Paralímpics de París
El cicle va ser més curt, però no per això els Jocs de París 2024 van ser menys esperats. Amb molta il·lusió, l’armada del Projecte FER -iniciativa de la Fundació Trinidad Alfonso que concedix suport econòmic i promoció social als esportistes de la Comunitat- va aterrar més nombrosa que mai en la capital. 36 esportistes olímpics i paralímpics van aconseguir 7 medalles i 5 diplomes olímpics. Destaca la medalla de plata de Vega Gimeno en bàsquet 3×3, el triplet de Ricardo Ten en ciclisme, els dos bronzes de Kike Alhambra en la piscina, així com la medalla de José Antonio Marí en el relleu mixt de natació o la proesa d’un Quique Llopis que va fregar el metall en la final estel·lar dels 110 metres barres. La Fundació va fer un seguiment de tots ells i va comptar les seues gestes al món al podcast Voces de Comunitat.
Rècord del món de mitja marató i marató més ràpida del planeta en 2024
El mes d’octubre va ser una muntanya russa. Abans del moment més difícil, la Comunitat de l’Esport va conéixer un de les seues fites més rellevants de l’any: el rècord del món de mitja marató va tornar a València. En la Mitja Marató Trinidad Alfonso Zurich, l’etíop Yomif Kejelcha va parar el crono en 57:30, retornant la prova al cim de la més ràpida del planeta. A més, la Mitja Marató València, que ja comptava amb el rècord del món femení que va aconseguir Letesenbet Gidey en 2021, va registrar un nou rècord d’Espanya femení. El de Kaoutar Boulaid, que va superar a Laura Luengo -ostentava la plusmarca des de l’any anterior en la mateixa carrera-.
La Mitja Marató València va registrar un nou rècord de finishers amb més de 24.200 entrats a meta, igual que la prova regna. La Marató València Trinidad Alfonso Zurich va fer el propi: 28.590 dels seus 35.000 corredors van aconseguir creuar la passarel·la blava de l’Hemisfèric. A més, es va convertir en la marató més ràpida del món en 2024 i va servir com a homenatge a les víctimes de la DANA. En conjunt, més enllà de celebrar l’edició més emotiva de la seua història, la Marató va destinar més d’un milió d’euros per a localitats i persones colpejades per la tragèdia.
La Comunitat de l’Esport, per València
L’any no acaba de la millor manera. Els successos del passat 29 d’octubre van sacsejar a la província de València i, amb ella, a molts dels seus clubs, escoles i esportistes. La majoria van eixir als carrers de la zona zero per a col·laborar. Molts esportistes van canviar les sabatilles i les pistes per les botes i el fang, i van ajudar als seus veïns després del pas de la DANA. Clubs de dins i fora de la província també es van unir i van organitzar per a arreplegar estris i material útil en els territoris damnificats. Un exemple de solidaritat i cultura de l’esforç, al qual continua donant forma el pla d’ajudes Alcem-s’Esport, mitjançant el qual Juan Roig dona 4 milions d’euros per a clubs i centres educatius damnificats.