El karateka de la Universitat de València Hugo Ballester, sobrenomenat samurai pels seus companys del Centre de tecnificació esportiva de Xest, farà gala de la seua perseverança, disciplina i passió pel Karate en el campionat de Polònia, on lluitarà per l’or en la modalitat de kumite.
“El meu sobrenom en el Centre de Xest era samurai, els meus companys deien que era molt disciplinat i apassionat pel karate, m’agrada molt la cultura japonesa, sempre he sigut un boig del karate”, bromeja Hugo Ballester. El karateka, natural d’Onda, s’ha graduat enguany en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a la Universitat de València. “Aquest curs ha sigut molt dur, entre el TFG, les pràctiques, el meu treball com a preparador físic online, entrenaments i competicions… Ha sigut complicat compaginar-ho tot”, comenta Hugo. Però si hi ha una cosa que defineix a aquest samurai és la perseverança, que el du a lluitar sempre fins al final per a aconseguir els seus objectius. “Sempre he sigut molt perseverant. Vaig començar en el karate molt tard, amb 12 anys, —hui dia els xiquets comencen amb 4 o 5 anys, amb 6 o 7 ja estan competint— anava sempre per darrere dels meus rivals i en tindre eixos anys de desavantatge vaig haver d’afrontar moltes derrotes al principi i ser molt tenaç”, explica Hugo.
Als seus 22 anys, aquesta promesa del karate porta una carrera meteòrica, tant que les prestatgeries de sa casa d’Onda no paren d’acumular trofeus. En 2019 va guanyar l’or nacional en la categoria Sub-21; l’any passat va sumar un altre èxit en l’absolut d’Espanya, en el què es va alçar amb la plata ja en la categoria sènior. A aquests triomfs cal afegir la seua convocatòria per a la Selecció Espanyola de Karate, amb la qual ha representat a Espanya en diverses cites internacionals, entre elles en l’Iberoamericà de Nicaragua on va guanyar la plata. A nivell universitari ho ha guanyat tot: en el CADU (Campionat Autonòmic d’Esport Universitari) va obtindre la victòria en 2020 i aquest 2022 ha repetit en el més alt del podi. Aquesta temporada també ha sigut or en el CEU (Campionat d’Espanya Universitari) celebrat a Múrcia. La cita de Lodz serà la seua segona participació en una competició europea universitària “en 2019 vaig participar en el Campionat Europeu Universitari de Zagreb, on guanyàrem el bronze per equips. Va ser una experiència inoblidable, estàvem tots els esports de contacte (karate, judo, kick-boxing, taekwondo) concentrats en una espècie de vila olímpica i l’últim dia va haver-hi una celebració de clausura, una festa de l’esport, va ser una experiència increïble”, rememora l’esportista.
Hugo Ballester viatjarà a Lodz juntament amb els karatekes de la Universitat de València classificats per als Jocs Europeus Universitaris: Patricia Peso, Iván Ferrer i Víctor Rubio. L’equip, sota les directrius del seu entrenador Rubén Rubio, lluitarà per les medalles del 28 al 30 de juliol. A poques setmanes de viatjar a Polònia, el campió d’Onda ultima la seua preparació centrant-se una mica més en la part física per a estar al 100% a Lodz, “els jocs europeus estan fora de temporada, vaig fer una xicoteta parada després del campionat de clubs de juny per a descansar una mica, i després vaig tornar a entrenar. Li estic donant més canya al físic i una o dues vegades a la setmana entrene tècnica i tàctica amb els meus companys de la Universitat o del Club”, explica Hugo.
Com a bon samurai, per a Hugo és tan important entrenar el cos com la ment. “Faig molta feina de visualització i meditació. Tracte de visualitzar les tècniques i el rendiment que vull obtindre en la competició, el resultat també el visualitze però sobretot enfoque la meua ment en com vull veure’m pel que fa a tècnica i soltura en els moviments marcats”. Al llarg de la temporada Hugo compta amb un psicòleg esportiu de la Universitat de València amb el qual repassa objectius. “El Servei d’Esports de la UV m’ha ajudat molt; els esportistes d’elit, o els estudiants que estan en un equip universitari, tenim a la nostra disposició psicòleg esportiu, fisioteràpia, infermeria i medicina, preparador físic… una sèrie de serveis que resulten molt útils”.
El karateka de la UV pugnarà per l’or en els jocs de Lodz, ho farà sense pressió però amb la motivació intrínseca que li caracteritza: “a diferència del que ocorre en els nacionals on coneixes als teus oponents, en un campionat internacional no et pots comparar, arribes sabent que hi ha molt de nivell però no coneixes a tots els karatekes, així que no val la pena posar-se nerviós. Moltes vegades aplegues a la competició amb eixa mentalitat i després t’adones que sí que tens el nivell i arribes al top 3 o fins i tot a la primera posició, però a priori no pots fer-te una idea de quin serà el resultat, només pots confiar en el teu rendiment i en el treball que hi ha darrere, anar per totes i gaudir”.
Hugo Ballester porta mitja vida en el tatami, amb desenes de competicions a la seua esquena, i tot i així, “en la primera ronda és impossible no posar-se nerviós”, confessa Hugo. “En futbol tens 90 minuts per a solucionar errors, però en karate tens un primer combat que dura 3 minuts i si el perds s’acaba la competició. En el combat inicial sempre sents més pressió, després, segons com et vages veient, canvien les sensacions i agafes confiança; per això el treball de visualització mental que solc fer va molt enfocat a eixe primer combat per a trencar el gel”.
Els jocs europeus universitaris posaran la guinda a una temporada redona per a Hugo, que acaba com a graduat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i amb diversos títols més en el seu palmarés. “Al setembre segueix la lliga nacional, vaig en segon lloc, i el meu objectiu més immediat és guanyar la lliga. També tinc previst anar a Turquia a un campionat internacional. I seguir en eixe camí, entrenant, millorant, treballant…” assegura Hugo, un camí de samurai, amb la perseverança i la passió pel karate com a estendards.