El Campionat d’Espanya de Clubs de tir amb arc arriba a València

La ciutat València acollirà, els dies 29 i 30 de juny, el Campionat d’Espanya de Clubs de Tir amb Arc, que coincidix amb la fase final de la Lliga Nacional RFETA d’esta temporada. 61 equips, representants dels millors clubs de tota Espanya, es reuniran en les pistes d’atletisme de la Universitat Politècnica de València amb l’objectiu de coronar-se campions del ‘Trofeu Loteries’ en cadascuna de les huit categories convocades:

ARC recorbe HOMES – 1a DIVISIÓ
ARC recorbe HOMES – 2a DIVISIÓ
ARC recorbe DONES
ARC recorbe MIXT – 1a DIVISIÓ
ARC recorbe MIXT – 2a DIVISIÓ
ARC COMPOST HOMES
ARC COMPOST DONES

Després de finalitzar la fase prèvia, que es va desenvolupar al llarg dels mesos d’abril, maig i juny a Càceres, Madrid i Valladolid, respectivament, els millors equips en cada categoria obtenien el bitllet per a l’anhelada fase final, que cada temporada es convertix en la competició més animada de la temporada. En esta competició els equips afronten dos jornades repletes d’emocionants enfrontaments.

Es tracta d’una competició emmarcat en el Programa de Suport a Competicions (PAC_CV), posat en marxa per la Fundación Trinidad Alfonso de la mà del Comité Olímpic Espanyol (COE) amb l’objectiu d’atraure competicions de primer nivell, de diverses disciplines, a la Comunitat Valenciana. En esta novena edició se celebraran 27 esdeveniments, dels quals 12 tenen caràcter internacional i 15, nacional. En total, està previst que prop de 18.000 esportistes competisquen en la Comunitat Valenciana gràcies a este programa esportiu.

Durant la jornada del dissabte, els equips masculins i femenins (en la sessió matinal), així com els equips mixtos (en la sessió vespertina), disputen les seues respectives fases prèvies, en les quals els equips de cada categoria s’enfronten entre si, tots contra tots, per a establir la classificació que conformarà el quadre d’eliminatòries finals.

Estes tindran lloc en l’última sessió del dissabte (les corresponents a les categories mixtes) i en el matí del diumenge (eliminatòries per equips masculins i femenins), com a aperitiu a les atractives finals per les medalles d’or, que es disputaran de manera individual i en el format de tir altern. Esta competició convoca als dos principals tipus d’arc, l’arc recorbe (modalitat olímpica) i l’arc compost, cadascun amb les seues particularitats quant a desenvolupament de la competició.

En el cas dels equips d’arc compost, estos tiren a una distància de 50 metres sobre una diana de 80cm de diàmetre, en la qual la zona de puntuació va del 5 al 10. Es competix en el sistema de puntuació acumulada, al llarg de quatre tandes en les quals cada esportista de l’equip tira dos fletxes, guanyant l’equip que més punts acumule després del total de dates establit (24 fletxes en els equips masculins i femenins, compostos per tres esportistes i 16 en els equips mixtos, compostos per un arquer i una arquera).

En el cas dels equips d’arc recorbe, es tira a una distància de 70 metres sobre una diana de 122 cm., en la qual la zona de puntuació va des de l’1 fins al 10. En arc recorbe els enfrontaments es resolen per mitjà de punts de set. En cada set cada esportista de cada equip llança dos fletxes, guanyant el set l’equip que més punts acumule amb els seus 4 o 6 fletxes (mixt o masculí i femení). L’equip que guanya un set s’emporta dos punts, mentres que, si empaten, cada equip es repartix un punt de set. Amb estes premisses, el primer equip a sumar cinc punts de set resulta vencedor en l’enfrontament.

Tant en arc compost com en arc recorbe, en cas que, després de les quatre tandes previstes, els dos equips arriben empatats (a punts acumulats en arc compost o a 4 punts de set en arc recorbe), el guanyador es decidix en un desempat en el qual cada esportista de cada equip tira una fletxa, guanyant l’equip que més punts sume amb les seues fletxes, o aquell que tinga la fletxa més pròxima al centre en cas que continuen empatant.

Resulta altament recomanable assistir en primera persona a la hipnotizante coreografia que ens brinden els equips durant la competició, i és que en la línia de tir només pot haver-hi un esportista de cada equip, que haurà de deixar el seu lloc al seu company de manera coordinada, després de llançar les seues fletxes, per a no incórrer en penalitzacions.

En esta competició, l’estratègia i la sincronització entre els integrants dels equips resulta indispensable per a aconseguir la victòria, la qual cosa incrementa l’emoció de la competició. Per tot això, València serà testimoni d’una gran festa del tir amb arc, que tindrà com a protagonistes a diversos dels millors esportistes.

Entre els participants destaquen diversos dels esportistes que formen part dels Centres d’Alt Rendiment de Madrid i de Lleó, destacant noms com el d’Andrés Temiño (medallista en diverses proves de la Copa del Món d’esta temporada), Javier Mèrida, així com els germans Ken i Yun Sánchez en arc recorbe homes, Inés de Velasco (olímpica a Tòquio 2020), Aniria de la Font i Sandra Cebrián en arc recorbe dones, les subcampiones d’Europa, Andrea Muñoz, Paula Díaz i Alexa Misis en arc compost femení, així com els millors arquers de compost en el rànquing nacional, el madrileny Álvaro Pardo, el balear Juan Carlos Cornelis i el valencià Javier Cerezo.

Compartir: