El Nacional Base de Gimnasia Rítmica, Penyagolosa Trails i Infinitri Half Triathlon Peníscola posen a la província en el focus de la Comunitat de l'Esport
Castelló està de moda. La província obri el teló del mes d’abril sent l’epicentre esportiu de la Comunitat Valenciana. En territori castellonenc se celebraran, des d’este mateix dimarts 9, tres dels esdeveniments més interessants de la temporada en la Comunitat de l’Esport, on ja ha arrancat el Campionat Nacional Base de Gimnasia Rítmica. Organitzat per la Real Federació Espanyola de Gimnàstica, és un dels campionats que més brillen en la disciplina i, enguany, ha tornat a aterrar a Castelló després de celebrar la seua passada edició a Pamplona.
A més, abril obri la temporada de Trail Running. I és que el pròxim dia 20 Penyagolosa Trails donarà el tret d’eixida a una edició històrica. Serà única per l’aniversari de la MiM (de 60 quilòmetres) i l’alt nivell del cartell participants, ja confirmat, que competirà en dos apassionants carreres a l’interior de la província. I del trail al triatló, perquè una altra edició de l’Infinitri Half Triathlon Peníscola arrancarà el diumenge 28. Les inscripcions estan encara obertes fins a este divendres.
Des d’este dimarts està en marxa en el Pavelló Poliesportiu Ciutat de Castelló un Campionat Nacional Base Individual de Gimnasia Rímitca que, deu anys després, torna a la ciutat. Castelló acull un gran esdeveniment de la disciplina des que ja rebera, en 2014, un Campionat d’Espanya que, en el seu moment, va generar entorn d’un milió d’euros d’impacte econòmic. Aquell any es van disputar en la capital de la Plana el Campionat d’Espanya Masculí Individual, el propi Campionat Nacional Base i la Copa d’Espanya de Conjunts.
Hui, després de passar per Pamplona en 2024, el torneig es viu amb gran intensitat perquè més de 1.600 esportistes de tota Espanya competixen en un Campionat de renom i que ha registrat una evolució palpable quant a nombre de participants i nivell de les i els gimnastes. Són el futur de la disciplina, les cares que probablement prendran el relleu a les quals este pròxim estiu representaran al país en els Jocs Olímpics de París -entre elles, les FER Mireia Martínez, Patricia Pérez, Polina Berezina i Alba Bautista-.
Entre el total de participants, 170 pertanyen a la Federació de Gimnasia de la Comunitat Valenciana, que torna a assumir un paper transcendental en l’acolliment d’esdeveniments nacionals en la Comunitat. Enguany, a més, s’estrena la modalitat masculina. Cada Federació Autonòmica va poder inscriure a un total de 15 esportistes de categories inferiors i 10 en categories de major edat. Rebran medalla les i els classificats en els tres primers llocs de cadascuna d’elles i hi haurà diploma per als quals acaben entre el quart i octau lloc.
Amb el manteniment de la Fundació Trinidad Alfonso a través del programa de suport a competicions PAC_CV, el Nacional Base s’unix a altres tornejos del passat curs, com el propi Campionat d’Espanya celebrat a la Fonteta de Sant Lluis (València) o l’èpic Mundial viscut en Fira València, que també van tindre lloc en la Comunitat de l’Esport.
Però no sols de la gimnasia viurà Castelló este mes d’abril. Pocs dies després que concloga el Nacional Base, arrancarà una edició especial de l’Asics Penyagolosa Trails. Seran els dies 20 i 21 d’abril amb la 25é edició de la MiM (60 quilòmetres) i la 12é de la CSP (de 106 quilòmetres). Entre ambdues, estreles com l’actual récordman de la MiM José Ángel Fernández (Canales), Azara García dels Salmons, Aleksei Tolstenko o Camille Bruyas es donaran cita en un dels esdeveniments més importants de trail a nivell internacional.
La MiM és una de les proves deganes del trail running a Espanya i enguany complix el seu vint-i-cinqué aniversari, per la qual cosa es considera una edició marcada en el calendari, tal com apunta l’organització. El mateix José Ángel Fernández va ser guanyador de la passada edició després d’arribar a meta amb un temps de 05.12:54 i superar el rècord que es mantenia en peus des de 2011. En la línia d’eixida també li acompanyarà el corredor provincial Ricardo Cherta, que va aconseguir un nové lloc en els 100km de l’Ultra Trail de Ciutat del Cap, així com uns altres il·lustres: Pablo Bautista -recent subcampió d’Espanya de Trail-, Mario Olmedo -vigent subcampió de la MiM-, Marc Bernardes, Victor de l’Àguila, Claudio Diaz, Fran Anguita i els corredors d’ASICS Genis Porqueres i Marcos Ramos.
En l’apartat femení dels 60 km, a més, s’espera una de les millors edicions de la història amb corredores que sumisquen triomfs en diverses de les carreres més importants del panorama nacional i internacional. Per rànquing ITRA la primera corredora és Azara García dels Salmons, campiona de la MiM en 2019. També estarà la campiona del món en 2018, l’holandesa Ragna Debats, i a la vigent campiona de la MiM, Gemma Arenas. Entre les favorites també destaca la corredora Virginia Perez, Inés Astrain, Mónica Vives, Sara Linde, Rianna Nelson i María Obrero.
Mentrestant, la CSP celebrarà la seua 12a edició amb un gran elenc de corredors elit de tots els racons del món. En la categoria masculina el principal favorit és el rus Aleksei Tolstenko, qui es va proclamar campió de la CSP en 2021. Els seus rivals a batre seran Jesús Gil -Campeón d’Espanya d’Ultres en 2022-, Hirokazu Nishimura -l’incessant corredor nipó tercer classificat en 2023- o el francés Gwendal Moysan -que suma cinc victòries consecutives en Ultra Trail durant l’últim any-. Però si algú té ganes de pujar al podium a Sant Joan eixos són els corredors locals Dani Colom, Ramón Recatalá i Samuel Palomera. Colom va ser 5é i Recatalá 6é en 2023. També prendrà l’eixida per sèptim any consecutiu l’almagreño Agustín Luján.
En la categoria femenina, la francesa Camille Bruyas és, amb 31 anys, la principal favorita per a aconseguir el triomf. S’unixen al cartell dos de les corredores que millor coneixen la CSP, Mercedes Pila i Eli Ríos. La primera defén el títol de campiona, mentres que la boliviana va aconseguir la victòria en 2022 i un quart lloc en 2023. Entre les favorites també destaca Cristina Santurino, l’equatoriana Jessica Tipan, la noruega i debutant Elisabeth Borgersen, i la corredora d’Onda Raquel Casares. En total, 1.500 corredors participaran en este reconegut esdeveniment entre totes dues distàncies.
I com a colofó, la província de Castelló coronarà abril amb una de les competicions de triatló de més envergadura del panorama autonòmic i nacional. Caldrà anar-se algun quilòmetre més cap al nord per a reviure una nova batalla en l’Infinitri Half Triathlon a Peníscola. 113 quilòmetres (1.900 metres de natació, 90 km de bicicleta i 21 km de carrera a peu) al voltant d’un dels pobles amb més encant d’Espanya.
Són diversos els elements naturals que fan d’esta carrera una de les més especials per als corredors que ja l’han gaudida. “És un recorregut dur, però disfrutón”, comentaven alguns dels triatletes de la passada edició. El tram de natació al voltant del castell del Papa Lluna, la carrera a peu per les cales verges del Parc Natural de la Serra D’Irta, la meta en la plaça on es va rodar Juego de Tronos, així com l’oferta turística i gastronòmica local en l’inici de la temporada alta són només alguns dels reclams de l’esdeveniment.
Es preveu que l’edició de 2024 torne a superar els 1.000 inscrits, perquè també es tracta d’una competició que posa en joc punts del rànquing PTO i que, a més, esta temporada posarà en marxa l’opció Aquabike, que permetrà la inscripció a aquell atleta que desitge suprimir el segment de carrera. Amb això, l’organització aconseguix guanyar adeptes, perquè és una iniciativa ja provada amb èxit en altres esdeveniments d’Infinitri. Tot succeirà diumenge que ve 28 d’abril i les inscripcions estan obertes fins a este divendres 12.