El 61 Descens del Xúquer tanca una edició internacional de rècord

La prova ha reunit 405 participants en les seues modalitats competitiva i popular

El riu Xúquer s’ha convertit aquest cap de setmana en l’epicentre del piragüisme amb la 61 edició del Descens Internacional del Xúquer que ha tornat a batre rècord de participació amb un total 405 palistes en les seues dues modalitats: competitiva i popular.

La modalitat competitiva d’aquesta prova fluvial que recupera la històrica Davallada del Xúquer, ha reunit aquest cap de setmana a alguns dels millors palistes del territori nacional i internacional, que han pogut conéixer de primera mà les aigües valencianes en diferents trams del riu.

La jornada del dissabte, que es va disputar entre Sumacàrcer i Antella, va començar amb el descens popular, que va penjar el cartell de complet amb 130 participants de totes les edats. A la vesprada, la primera prova de la modalitat competitiva reunia 165 esportistes procedents de sis nacionalitats i un total de 24 clubs. Espanya, Dinamarca, Itàlia, Bielorússia, França i Portugal eren les sis nacions en lliça.

“Aconseguir que en aquesta edició hi haja sis nacionalitats competint és un rècord per la complexitat del calendari”, assegurava Toño Cinto, president de la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana.

Per part seua, Víctor Félix, president de la Federació Portuguesa de Piragüisme, assenyalava que “la recuperació d’aquesta prova és important per als clubs i els esportistes. És la primera vegada que acudisc al Xúquer i l’entorn del riu és espectacular i la prova compta amb una excel·lent organització”.

Algemesí, club vencedor

La jornada de diumenge, celebrada a Algemesí, ha servit per a acabar de perfilar la classificació en les seues diferents categories. L’Escúter Club d’Algemesí, amb 415 punts, aconseguia alçar-se amb el triomf en la categoria de clubs, seguit del Club Crestuma de Portugal, amb 294 punts, i el Real Club Nàutic de Castelló, amb 280.

De fet el club amfitrió de la segona i última prova, finalitzava aquest 61 edició del Descens del Xúquer amb quatre ors i no poques posicions de podi. La jove local Lidia Zornoza es proclamava vencedora en K1 femení per davant de María Aranzazú Cester, del Club Piragüisme Cullera, i de la seua companya de club, Mar Giménez. Per part seua, els germans María Martínez Koshytska i Marc Martínez Koshytska, s’alçaven amb sengles triomfs en les categories Dona Cadet K1 i home sub-23 K1, repetint la victòria de la passada edició. “És important que com a club hàgem guanyat, intentem animar a tots a participar. Ens agrada que hagen vingut tants participants internacionals, ja no sols perquè la prova és més competitiva, sinó pel bon ambient que hi ha”, asseguraven els germans de l’Escúter Club. El quart or per a Algemesí venia de la mà de Joaquín Roig, de l’Escúter Algemesí, que guanyava en K1 en la categoria veterans G.

En K1 masculí sènior el francés Nicolás Lambert, del Caiac Club Terre de Camargue, alçava el trofeu, seguit de Carlos Moreno, de l’Escúter Algemesí, i Jacob Lozano, de la Penya Piragüista Antella. “Adore vindre a Espanya per a poder disputar aquestes competicions. El fet que siguen curtes, de dos dies, permet poder posar en pràctica diferents estratègies”, apuntava el vencedor francés.

En K2 masculí la parella formada per Vicente José Tortajada i Raimon Gastaldo, de club Piragüisme Sueca i al Club Caiac Tudense, respectivament, signava una contundent victòria, seguits de Jorge Massa i Izan Aliaga, Fluvial de Lugo, i els francesos Maël Bedris-Pleury i Tanguy Cattelle, del Caiac Club Terre de Camargue.

“La segona jornada ha sigut més fàcil de disputar, ja que teníem un lleuger avantatge gràcies a l’aconseguit el dissabte, que va ser una regata més tècnica. En la de hui, sabíem que, mantenint l’avantatge, encara que arribàrem als metres finals ajustats, gràcies a la força de Raimon teníem moltes possibilitats de repetir el triomf”, van assenyalar Vicente José Tortajada i Raimon Gastaldo després d’aconseguir el triomf.

Les llorejades Vika Bobrazh i Manuela Poggio es van emportar l’or en K2 femení sènior, amb Andrea Sánchez i Carmen Martínez, Club Piragüisme Silla, i Paloma Cinto i Sarah Barahona, del Real Club Nàutic de Castelló, ocupant la segona i tercera posició, respectivament.

En la categoria K2 mixt única, s’emportava la victòria la parella portuguesa formada per Ana Rute i Sergio Ferreira, del Club Crestuma, seguits de Juan José Sanchez Serrano i María Carmen Pelegrin del Centre Natació Helios, seguits del duo lusità María Joao Gomez i Joao Gomez, del Club Crestuma.

En cadet K1 femení regnava María Martínez Koshytska de l’Escúter Club Algemesí; mentre que en el masculí ho feia Martín Conceiçao, del portugués Club Crestuma. En cadet K2 masculí eren Pau Algaba i Adriel Ferrer, del Club Piragüisme Cullera, els que es feien amb l’or, mentre que en juvenil K1 el vencedor era Vicente Esteve de la Penya Piragüista Antella i la parella formada per Francisco Martínez i Sergio Domínguez aconseguien el triomf en el K2 juvenil. En la categoria Sub-23 masculina, Marc Martínez Koshytska deixava a casa el triomf final.

En la categoria C1 masculí la victòria era per a Julián Serrano, del Club de Piragüisme d’Aranjuez, mentre que Rakel Pérez Pérez, del Thader Caiac de Cieza, era la vencedora en C1 femení.

Quant als veterans competint en la modalitat individual de K1, Joaquín Roig, de l’Escúter Algemesí, guanyava en la categoria G; Francisco Roche del Centre Natació Helios, ho feia en l’E; l’italià Roberto Bitossi, del Club Amici del Fiume, s’alçava amb l’or en la D; Luis Ventura del Club Crestuma de Portugal s’imposava en veterans C i Pablo Zamora, del Club de Piragüisme Les Grajas, en B. Per part seua, Montserrat Herrera del Sicoris Club, aconseguia la corona en la categoria Dona veterana C.

En K2, Manuel Craviotto -pare de l’olímpic Saúl Craviotto – i Luis Chacón, del Sicoris Club, vencien en veterans E; mentre que Juan Gómez i Carlos Calero, del Club Escola Piragüisme Aranjuez, el feien en la categoria de veterans C.

Descobrir la regió des del riu

Els dos descensos populars, que s’han celebrat entre Sumacàrcer i Antella el dissabte i entre Alzira i Algemesí el diumenge, han penjat de nou el cartell de complet, amb 240 persones de totes les edats, 130 el dissabte i 110 el diumenge. “Practiquem caiac, però no coneixíem el Descens del Xúquer i no hem volgut perdre’ns l’oportunitat de gaudir d’aquesta històrica competició” va assenyalar Jordi Díaz en la seua primera participació en la prova. En l’eixida de Sumacàrcer també estava Natalia Giménez, d’Alzira, amb el seu grup d’amics. “És la segona vegada que ho fem, l’any passat va ser molt divertit i la zona és espectacular. Estàs en la naturalesa tot el dia, el descens està molt ben organitzat i gaudim molt tots els amics”, assegurava.

Els amants dels esports aquàtics han pogut gaudir durant dos dies del marc incomparable que ofereix el Xúquer al seu pas per Sumacàrcer, Antella, Alzira i Algemesí. “És fonamental recuperar la prova perquè aquest entorn natural es conega i després puga vindre a visitar-lo. El turisme esportiu és respectuós amb el medi ambient i és necessari per a poder preservar-lo”, assenyalava l’alcalde del municipi, David Pons. Per part seua, Eugenia García, alcaldessa d’Antella, apuntava que “cada any participa més gent i això és molt important per als municipis de la Ribera de Xúquer per a donar a conéixer el nostre entorn, patrimoni i costums”.

El Consorci de la Ribera recuperava en 2021 la històrica ‘Davallada del Xúquer’, competició de rem nascuda en 1961 i que va ser un dels esdeveniments esportius més rellevants d’Espanya en la seua categoria. “Hem fet un esforç molt gran per a recuperar la prova. Cal donar les gràcies a les institucions, els clubs i a la gent per la resposta. És important que la prova es consolide competitivament, però també en el seu vessant lúdic, perquè el que es pretén és que la gent conega el riu, el valore i el protegisca. El turisme esportiu és un reclam perquè la zona es conega i volem que la prova cresca a poc a poc perquè recupere el lloc com a referent que ja va ocupar en el seu moment”, va assenyalar Txema Peláez, president de la Mancomunitat de la Ribera Alta.

El Descens internacional del Xúquer està impulsat pel Consorci de la Ribera, València Turime i la Conselleria de Turisme a través del Pla de Dinamització i Governança Turística. La prova està organitzada pel Consorci de la Ribera, la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana i els clubs Escúter Club d’Algemesí, Club de Piragüisme Sueca, Penya Piragüista d’Antella i Club de Piragüisme l’Almenara de Sumacàrcer i els municipis d’Alzira, Algemesí, Sueca, Albalat de la Ribera, Polinyà del Xúquer, Riola, Carcaixent, Antella i Sumacàrcer, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i València Turisme / Diputació de València i el suport de la Fundació Trinidad Alfonso a través d’Emprén Esport i Caixa Rural Algemesí.

Compartir: