Vora 200 assistents es van donar cita en aquesta trobada on van escoltar les ponències i taules redones i van participar en els tallers pràctics que pretenien acostar les activitats fisicoesportives a les persones amb discapacitat i contribuir al fet que aquest col·lectiu tinga un accés equitatiu als seus múltiples beneficis, tant físics com psicològics i socials.
La Universitat de València va ser l’amfitriona de la IV edició del Seminari Nacional d’Esport Inclusiu, que anualment s’organitza en una universitat espanyola diferent. El proper any serà la Universitat de Múrcia l’encarregada de la seua organització, donant continuïtat a una trobada necessària per a fomentar la integració i participació de les persones en tots els àmbits de la societat.
La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, va inaugurar la trobada el dijous 23 de febrer al costat de Virginia Carcedo (Fundació ONCE), Ana Mª Gómez (UVesports), Ramón Méndez de Vigo (RSC d’Assegurances RGA) i Francisco Alós (Caixa Popular). La rectora va destacar que un dels aspectes en els quals la Universitat de València és líder en tota Espanya és en nombre d’estudiants amb discapacitat, “és un orgull que prop de 1500 persones amb discapacitat estiguen estudiant o treballant en la UV. Les institucions hem d’adoptar una postura activa per la inclusió, si no ho fem contribuïm inconscientment a incrementar la bretxa. A la Universitat de València portem més d’una dècada treballant per la inclusió a través de la tasca fonamental que realitza UVdiscapacitat”.
El seminari començà amb la conferència inaugural impartida per l’esportista espanyol Maurice Far Eckhard, que competeix en ciclisme adaptat i va guanyar el bronze en els Jocs Paralímpics de Londres 2012. Maurice va voler posar l’accent en la importància de garantir l’accés igualitari a l’esport, “més enllà de la competició, que no té perquè agradar-li a tothom, realitzar activitats esportives és molt beneficiós a nivell físic, psicològic i social; l’activitat fisicoesportiva és un dret de les persones amb discapacitat que cal garantir”, va explicar l’atleta.
Al llarg de les jornades es van abordar temes com la promoció de l’activitat físic i esportiva en persones amb discapacitat, sinergies entre àmbits professionals, l’esport en el sistema educatiu i la temàtica específica de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns del desenvolupament. També es van celebrar tallers pràctics de goalball, tennis en cadira de rodes, ciclovial, tennis de taula, escacs inclusius i equitació adaptada, que van permetre compartir experiències d’inclusió reals i bones pràctiques a l’hora d’enfrontar els reptes que es plantegen.
El seminari va finalitzar amb les conclusions que va exposar la directora d’UVesports Ana Mª Gómez. La directora va subratllar la necessitat del “treball interdisciplinari, entre educadors i educadores fisicoesportives, fisioterapeutes, treballadores i educadors socials, terapeutes ocupacionals, mèdics i mèdiques… Tots i totes podem fer la nostra contribució i hem de treballar conjuntament per a facilitar l’accés i la participació d’aquest col·lectiu en totes les esferes de la vida i, específicament, en l’activitat fisicoesportiva”.
Ana Mª Gómez també va posar l’accent en la importància del sistema educatiu: “els professors i professores d’educació física han de jugar un paper clau per a acostar les activitats fisicoesportives a totes les persones; hem d’apostar per nous continguts, noves metodologies i una perspectiva inclusiva transversal que impregne totes les nostres actuacions i ens permeta arribar a totes i tots els alumnes. Per a això, necessitem dues coses clau: formació del professorat i els recursos necessaris per a poder atendre eixa diversitat amb totes les garanties”.
Aquesta cita anual sobre esport inclusiu, va ser organitzada per la Universitat de València, a través d’UVesports, amb el patrocini de la Fundació ONCE, Assegurances RGA i Caixa Popular. A més, va comptar amb la col·laboració del Comité Paralímpic Espanyol, la Federació d’Esport Adaptat de la Comunitat Valenciana, Confedecom i COLEF CV.
- Més informació en la web del congrés
- Vídeo resum Youtube: https://youtu.be/4UUbimxcgP8